Prešovská univerzita dnes otvorila nové centrum excelentnosti

29.04.2011 Prešov

Prešov 29. apríla (TASR) – Fakulta humanitných a prírodných vied (FHaPV) Prešovskej univerzity (PU) dnes oficiálne otvorila nové výskumné pracovisko, na ktoré získala vyše 1,3 milióna eur z eurofondov.
Dekan fakulty Ivan Bernasovský pre TASR uviedol, že cieľom zriadenia Centra excelentnosti ekológie živočíchov a človeka bolo vytvoriť pracovisko, ktoré by na medzinárodnej úrovni dokázalo riešiť výskumné úlohy v oblasti ekológie, fyziológie a genetiky.
\"Toto centrum bude slúžiť pracovníkom katedier biológie a ekológie, ako aj vyše 20 doktorandom, a samozrejme, poslucháčom. Verím, že zvýši kvalitu vedecko-výskumnej činnosti aj kvalitu vyučovacieho procesu,\" povedal Bernasovský.
Podľa rektora PU Reného Matloviča vytvorením tohto centra sa zvyšuje konkurencieschopnosť univerzity, ktorá sa takto bude môcť uchádzať o medzinárodné granty. Okrem toho prispeje aj k vyrovnaniu rozdielov medzi slovenskými regiónmi v oblasti vedeckovýskumných aktivít.
Po stavebných úpravách a vybavení priestorov modernými prístrojmi a informačnými technológiami vznikli nové laboratóriá. Jedným z nich je Laboratórium molekulárnej ekológie človeka, v ktorom sa budú riešiť úlohy zamerané na populačno-genetické štúdie slovenských populácií vrátane rómskej minority z pohľadu antropologického, genetického, zdravotného a genetického.
Doterajšie zameranie hydrobiologického výskumu na PU pomôže rozšíriť Laboratórium molekulárnej ekológie živočíchov a biodiverzity. Tento výskum je ťažiskovo orientovaný na vodné živočíchy.
Nová infraštruktúra Laboratória ekofyziológie živočíchov a rastlín sa bude orientovať na aplikovaný výskum vplyvu faktorov životného prostredia na organizmy.
Bernasovský doplnil, že otvorenie centra je vlastne len uzavretím prvej etapy jeho budovania. To paralelne pokračuje realizáciou 2. etapy, na ktorú FHaPV získala z eurofondov ďalších 2,6 milióna eur a bude tak môcť vybudovať päť nových laboratórií.
 

Vyberte región